Leerlingen Dockinga College delen ideeën over Circulaire Economie (11-04-2017)

RSS feed
Dit item is verlopen op 10-05-2017.

Maandagochtend 10 april presenteerden leerlingen van het Dockinga College hun ideeën over Circulaire Economie aan de Dokkumer Vlaggen Centrale en de gemeente Dongeradeel. De ruim 140 HAVO/VWO leerlingen hebben zich de afgelopen weken in dit onderwerp verdiept en slimme oplossingen bedacht om zowel DVC als de gemeente meer bewust te maken van dit onderwerp in de praktijk.

Leerlingen brengen haalbaar advies

Een deskundige jury mocht de ideeën beoordelen. De jury bestond uit wethouder A. van der Ploeg, raadslid E. Hanemaaijer en J. Schaafsma, de productie manager van DVC. Vanuit de DDFK-gemeenten werd de jury versterkt door beleidsmedewerkers (Circulaire) Economie en Informatievoorziening. De jury was onder de indruk van de haalbare ideeën en goede presentaties van de leerlingen. Met vele bruikbare tips vertelden leerlingen bijvoorbeeld dat er een lettertype bestaat die inkt bespaart en lieten enkele scholieren zien dat er van alles te maken is van restafval, zoals krukjes of tassen. Ook werd duidelijk dat het bewuster maken van het personeel erg belangrijk is om veranderingen binnen een bedrijf door te voeren. Het anders gebruik maken van verlichting in het gemeentehuis was een gezamenlijk geluid van de adviesgroepen om hier een slimme besparing te realiseren.

Bedrijven gaan aan de slag met de ideeën

In samenwerking met bedrijven en het Dockinga College wordt dit project al een aantal jaren uitgevoerd en ieder jaar komen hier concrete actiepunten uit. Zo is de gemeente op dit moment bezig om MKB bedrijven aan te schrijven om te zien waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dit project is twee jaar geleden door leerlingen aangedragen en komt nu terug in de praktijk. Ook dit jaar gaan beide partijen met de ideeën van de leerlingen aan de slag. De heer Schaafsma heeft al een groep leerlingen uitgenodigd om hun presentatie voor de medewerkers van DVC te houden.

Bewustwording voor jong en oud

Het project is onderdeel van het programma ‘Scholen voor Duurzaamheid’ uit het programma van IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid). Het IVN heeft dit programma opgezet voor het voortgezet onderwijs en Noordoost Fryslân haakt hier graag bij aan. De regio gaat namelijk voor 40% duurzame energie in 2025. Bewustwording bij jong en oud is hierbij van groot belang!

Studenten samen met de gekregen oorkonde

Belangrijke pagina's

hoog contrast
Vind eenvoudig wat u zoekt