Statement burgemeester Waanders na afloop van de demonstratie op 2 december 2017 (02-12-2017)

RSS feed
Dit item is verlopen op 14-01-2018.

Op 2 december 2017 heeft Stichting Nederland Wordt Beter van het grondrecht gebruikgemaakt om een manifestatie in Dokkum te houden. 
Het doel hiervan was om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht.

Hieronder vindt u de tekst van het statement van burgemeester Waanders na afloop van de manifestatie.

Statement burgemeester Waanders

Vandaag, 2 december 2017, heeft Stichting Nederland Wordt Beter van het grondrecht gebruikgemaakt om een manifestatie in Dokkum te houden. 

Deze manifestatie is goed verlopen. Ongeveer 200 personen hebben hieraan deelgenomen. Ze hebben hun statement kunnen maken met diverse sprekers, het voorlezen van gedichten en maken van muziek. Ook lokale inbreng werd hierbij geleverd.

Er is een professionele voorbereiding geweest om alles in goede banen te leiden. Hiervoor was het nodig om bij de toegangspoorten van de binnenstad controles te laten uitvoeren door de politie.
Mensen die met goede bedoelingen kwamen en een tegengeluid wilden laten horen, konden dat doen op een speciale plek aan de Hanspoort. 
Mensen die met minder goede bedoelingen kwamen, werden niet tot de binnenstad toegelaten. 
Deze maatregel was nodig om voor iedereen de veiligheid te waarborgen.

Er zijn twee aanhoudingen verricht, beide op basis van de Wet op de identificatieplicht. De politie had de opdracht van de driehoek (burgemeester, officier van justitie en politie) gekregen om verstoring van de openbare orde in de stad niet toe te staan.

Voor de inwoners van Dokkum was dit gebeuren nieuw. Voorafgaand aan, maar ook tijdens, de manifestatie werden sommigen op straat staande gehouden om zich te legitimeren. Van anderen werd de auto gecontroleerd. Er heerste een ontspannen sfeer. Er was hoofdzakelijk begrip voor de aanwezigheid van de politie.

De winkeliers hebben waarschijnlijk een minder goede dag gehad. We hopen dat veel mensen morgen, op koopzondag, de weg naar Dokkum weer kunnen vinden.
Ook morgen is Dokkum die prachtige stad om onbevangen van te houden.

Ik ben trots op iedereen die heeft meegeholpen om  de manifestatie vandaag probleemloos te laten verlopen.

Marga Waanders,
burgemeester gemeente Dongeradeel

Belangrijke pagina's

hoog contrast
Vind eenvoudig wat u zoekt