Workshop Participatieverklaring: in gesprek over homohuwelijk en hoofddoekjes (12-06-2017)

RSS feed
Dit item is verlopen op 12-07-2017.

Als je als nieuwkomer in Nederland komt wonen, is het belangrijk dat je de taal zo snel mogelijk onder de knie krijgt. Ook is het noodzakelijk om te weten wat in Nederland en voor Nederlanders belangrijk is. maakt deel uit van het inburgeringsexamen en nieuwkomers zijn verplicht om deze te tekenen.

Kennis maken met de Nederlandse kernwaarden

De DDFK gemeenten, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel organiseerden onlangs twee workshops Participatieverklaring voor nieuwkomers, voornamelijk uit Eritrea en Syrië. In de workshop maakten zij op speelse wijze kennis met de Nederlandse kernwaarden: vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. Zo gingen ze in gesprek over het homohuwelijk, de Grondwet en hoofddoekjes. Bij het onderdeel “Hoe pak ik dit aan?” bogen de nieuwkomers zich over vragen als: Wat doe je als je buurman regelmatig harde muziek draait? Wat doe je als je homoseksuele collega je uitnodigt voor zijn bruiloft? Aan het einde van de bijeenkomst ondertekenden ze de participatieverklaring en was er een felicitatie van de aanwezige wethouders. Met hun handtekening verklaren zij de Nederlandse kernwaarden te kennen en te respecteren en dat zij een actieve bijdrage willen leveren aan de Nederlandse samenleving.

Participatieverklaring…waarom?

Gemeenten krijgen van het kabinet de centrale rol in de uitvoering van het Participatieverklaringstraject (P-traject). De DDFK gemeenten pakken dit samen met Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel op. De Participatieverklaring maakt deel uit van het inburgeringsexamen en nieuwkomers zijn verplicht om deze te tekenen.

In gesprek over homohuwelijk en hoofddoekjesGroepsfoto in het gemeentehuis in Dokkum

Belangrijke pagina's

hoog contrast
Vind eenvoudig wat u zoekt